Lagar & regler gällande CBD olja 2019

Det kan kännas som att för varje steg fram kosttillskottet CBD olja tar så tar det sedan två steg bakåt. Kosttillskottets senaste bakslag är den dom som föll slutet av juni-månad gällande CBD olja och dess status i Sverige. CBD olja är ett ämne som extraheras ur plantan hampa. Plantan innehåller även andra ämnen (upp emot hela 12 st) och en av de är CBD. Ett annat ämne är THC. Är man påläst kring allt som har med hampa och dylika växter att göra vet man att vid intag av plantan hampa kan man bli hög. Detta sker på grund av ämnet THC som finns i plantan. Det är alltså THC som får en att bli hög när man röker hampa. CBD å andra sidan är det ämne som får en att känna sig lugn.

Tanken bakom CBD olja är att försöka utvinna CBD:n ur plantan hampa och försöka få de positiva aspekterna som medföljer intag av hampaplantan samtidigt som man undviker de psykoaktiva effekterna som får en att bli hög, och det har man lyckats med dock är det oerhört svårt att bli av med all THC i plantan vilket resulterat i de mest koncentrerade CBD oljorna fortfarande innehåller någon mängd THC.

I Sverige var gränsen tidigare 0,2% THC. Om ett kosttillskott innehöll mer än 0,2% THC var det alltså olagligt då det i så fall kan medföra psykoaktiva effekter. Under 0,2% THC var tidigare grönt dock.

Med domen som föll den 1a juni är nu THC rakt av klassat som narkotika vilket innebär att någon procent THC överhuvudtaget alltså är olagligt, även om det är 0,1% THC eller 0,01% THC. CBD oljor får alltså inte ha någon procent THC överhuvudtaget.

Detta har lett till att CBD tillverkare behövt komma på sätt att bli av med all THC ur CBD oljorna vilket är en oerhört svår utmaning. Många tillverkare finner detta omöjligt och har således slutat sälja CBD oljor i Sverige dock har andra lyckats vilket gjort de en av få aktörer i Sverige som säljer CBD oljor.

Vad betyder denna lag för industrin i helhet?

Många antog, dock felaktigt, att CBD och dess framtid i Sverige var ljust, det vill säga att CBD skulle bli enklare att sälja i Sverige, mer tillgängligt och mindre reglerat. Den som antog detta har visat sig ha fel på senare tid. Fler lagar stiftas som gör inte bara försäljning av CBD svårare utan även produktion av detta.

Hoppet är inte helt dött dock. CBD utan THC är helt klart bättre än CBD med THC vilket innebär att om marknaden lyckas skapa detta kosttillskott, där THC inte finns i CBD oljan överhuvudtaget kan detta bli ett mycket bättre kosttillskott och därmed en bättre produkt och om vi når det stadiet kan eventuella positiva regleringar i CBD oljans favör uppkomma.

Lagstiftningarna kan ha en positiv effekt och behöver inte alltid ha negativa effekter på en marknad utan om detta driver innovation och producerar bättre CBD oljor kan alla gynnas utav det överlag och om det blir fallet så kan vi mycket väl se fler aktörer sälja CBD olja i Sverige, och i samband med det också en mycket bättre olja.